Wednesday, May 26, 2010

Harakat Alam Buana

Satu perkara yang menarik di mana dlm mukadimah fi zilal yang menyebut :

'Aku telah hidup di bawah bayangan al-Qur'an, dan di sana aku dapat
merasa adanya keseimbangan yang indah di antara harakat manusia seperti
yang dikehendaki Allah dengan harakat alam buana yang diciptakan Allah.
Kemudian aku melihat keadaan simpang-siur yang dialami oleh umat
manusia yang telah menyimpang dan undang-undang alam buana, juga
melihat percanggahan di antara pengajaran-pengajaran yang merosak dan
jahat yang diajarkan kepada mereka dengan fitrah semulajadi mereka, lalu
aku berkata di dalam hatiku: Manakah syaitan yang jahat yang telah
memimpin umat manusia ke Neraka ini?'

Alam dan kita seperti roda-roda jam yang synchronise dan bergerak sentiasa
dengan mengikut aturannya.Kalau kita tgk dlm jam kita ni kita boleh nampak
semua roda2 tu bergerak mengikut aturan dan x semestinya dlm satu arah.
Sebab tue SQ 'keseimbangan antara harakat manusia dan harakat alam
buana'. Harakat tu bermaksud gerak atau 'gerakan' so, pergerakan kiat harus
synchronise jugak dgn alam. Bila di bwh bayangan Quran, baru dpt
meng'synchronise' kan diri coz hanya Allah yang tahu camne kita nak
bergerak supaya seimbang dengan alam.

Satu point yang menarik adalah bila ade question: 'bila kita
buat sesuatu perkara itu sebab kita terpaksA buat atau kita just buat atau
kita perlu buat coz kepentingan diri dan keperluan diri kita...' contohnya
bila kita makan kan?
1. Kita mkn coz kita lapar
2. Kita mkn coz makanan dah terhidang,so mkn je la 3.
3. Kita makan coz mak kita paksa makan sebab kita ni kurus sgt

Of course yang first tu kita akan rasa lain n mkn sungguh2 sebab kita perlu
mkn kan? mcm tu jugak bila kita rasa kita kena ikut semua yg Allah
suruh/ikut Quran sebab kita perlu demi memenuhi keperluan diri, so kita x
akan rasa susah as in kita terpaksa. Dan bila kita merasa alam ini
berhubungan untuk kita,kita akan merasa kemesraannya dan seolah-olah kita
seronok mcm bila kenal org dlm train, kita boleh ckp mcm2 dan perjalanan
kita tak membosankan. Seperti mana juga alam ni bermesra dengan kita coz
pergerakan kita dan alam itu seimbang, kita merasa seronok dan tak rasa
kesunyian.

SQ mmg sgt feel quran ni sebab tu dia come out with fil zilal lil
quran... insyAllah kita juga dpt merasainya satu hari nnt...

Wallahua'lam.. sekadar perkongsian...

Monday, May 10, 2010

JOM!

Salam...



Senior-senior di UK Eire nampaknya tidak sabar2 untuk menghulur kasih sayang kepada adik2 baru yang akan menjadi keluarga besar di sana. untuk meraikan adik2 ini, sesi sharing dah pun siap dirancang:

Tema: Journey of A Muslim

Tarikh: 26-28 Julai 2010

Lokasi: Lembah Klang, Selangor dan sekitarnya

Yuran: Gratis ! Percuma !

Penganjur: MSM UK Ireland JOM ramai2 ke sana!!

Senior-senior menanti sepenuh hati =)

Info lanjut; layari http://www.journey-of-a-muslim.com/

don't forget!

video